Svet Športa predstavlja: Olympia EX900 Karbo SPORT 29″

Svet Športa predstavlja: Olympia EX900 Karbo SPORT 29″

Olympia EX900 Karbo Sport 2021 je izjemno polnovzmeteno MTB e-kolo s iz karbonskih vlaken in z visoko zmogljivo baterijo 900 Wh. Sprednje in zadnje vzmetenje ima 150 mm hoda v kombinaciji z 29-palčnimi platišči.

Olympia je italijansko podjetje z 125 letno tradicijo. Za okvir svojega novega modela EX900 Karbo Sport so izbrali kombinacijo dveh različnih materialov: okvir je kot že ime pove iz karbonskih vlaken, zadnja nihajka pa je aluminijasta. Tehnična izbira, ki je proizvajalcu pomagala uravnotežiti robustnost in zanesljivost, ne da bi to negativno vplivalo na skupno težo.

Srce modela je povsem italijansko, in sicer novi motor Oli Sport, ki ga proizvaja Oli eBike Systems. Pogonska enota ima nazivno moč 250 W in je opremljena s 5 različnimi stopnjami pomoči. Pri opremi kolesa imate izbiro, in sicer se boste lahko odločili za celotno skupino Shimano XT ali komplet SRAM GX, medtem ko lahko zavore izbirate med Shimano in TRP.

Moderno geometrijo zagotavlja dokaj odprt kot postavitve vzmetnih vilic z naklonom 65 stopinj, ki ostane nespremenjen pri vseh velikostih okvirja. Model je idealna izbira za vse gorske in enduro kolesarje, predvsem za tiste, ki imajo najraje dolga in zahtevna tehnična prečenja na različnih terenih in poteh z izmeničnimi vzponi in se spusti. Kot smo že omenili, je EX900 Karbo Sport na voljo v treh različnih velikostih: S / M, M / L in L / XL.

V primerjavi z modelom EX900 Sport je bistvena razlika v tem, da ima Karbo model 29″ kolesa in okvir iz ogljikovih vlaken, sprednji in zadnji hod zmetenja je 150 mm. Alu model EX900 Sport pa ima možnost kombinacije zadnjega kolesa z 27,5″, razlika pa je še v hodu prednjega vzmetenja – 160 mm.

Italijanski motor OLI z močjo 85Nm je bil posebej konfiguriran po specifikaciji proizvajalca kolesa Olympia. Pomoč pri pedaliranju je naravna in postopna do zelo visokih kadenc (120 vrt/min). Motor Oli Sport je primeren za dinamično terensko vožnjo in naredi električno kolo agresivno in odzivno, kolesar ima “inteligentno” pomoč pri pedaliranju, prilagojeno intenzivnosti mišičnega delovanja. Motorna enota lahko zagotovi podporo 400% sile, ki jo uporabi voznik, s 5 različnimi stopnjami pomoči. Delovanje nadzirajo in uravnavajo trije senzorji: za kadenco, tlak in hitrost.

Olympia EX900 Karbo Sport

Za zagon pomoči motorja je dovolj le pritisk na pedal, ne da bi bilo treba nujno pričeti z vrtenjem – odziv motorja je takojšen. Kolo je opremljeno z zaslonom, ki vam omogoča spremljanje in prilagajanje klasičnih parametrov; kot dodatek je prikazano tudi stalno poročilo o moči pedaliranja, izraženo v vatih, in ustrezni porabi Wh / km ter druge napredne informacije, kot so stanje celic in temperatura akumulatorja.

Za napajanje sistema je bila izbrana baterija Powernine, razvita izključno za modele koles Olympia. Zahvaljujoč svoji inovativni tehnologiji ponuja izrednih 900 Wh avtonomije. Baterija je bistveno boljša od konkurence, zahvaljujoč uporabi celic LG 2170, ki jih proizvaja LG Chem (ki so postale znane, saj se uporabljajo za električne avtomobile Tesla).

Novi standard omogoča izboljšanje razmerja med dimenzijami in razvito energijo, 50 celic razvije izjemno zmogljivost 900 Wh in zavzame prostor, primerljiv s prostorom običajne integrirane baterije. To je mogoče zaradi skrbne razporeditve celic, ki je harmonično integrirana v spodnjo cev okvirja. Baterija zato omogoča tudi uporabo motorjev z veliko večjo močjo od povprečja in je opremljena s polnilnikom baterij 4Ah, kar omogoča hitro in popolno polnjenje v dobrih 6 urah. Kljub temu je teža baterija minimalno večja od  625 Wh in 630 Wh baterij.

Kot že omenjeno, Olympia pri tem modelu ponuja dve različni konfiguraciji opreme, in sicer skupino Shimano XT ter/ali skupino SRAM Eagle GX: v obeh primerih gre za 12-redni enojni verižni menjalnik (glejte specifikacije).

150 mm sprednjega vzmetenja zagotavlja vilica Rock Shox PIKE ULTIMATE RCT3 29″, vzmetenje okvirja pa je zaupano blažilniku udarcev Rock Shox Super Deluxe Ultimate Trunnion – ki enako zagotavlja 150 mm hoda. Omeniti velja še učinkovite 4-batne zavore, izbrati je možno komplet Shimano BR-MT6120 ali TRP Quadiem – v obeh primerih v kombinaciji s sprednjim rotorjem 203 mm in zadaj 180 mm.
Olympia EX900 Karbo Sport 2021 je opremljena tudi s potopno sedežno oporo Tranzx JD-YSP07 z kontrolo na krmilu.

Dodaj odgovor